Menü Kapat

Kabuk Element

Autodesk Inventor Nastran da Solid Elementten farklı olarak Kare kabuk (shell) mesh mevcuttur(quadrilateral shell element) Hem üçgen hem de dörtgen kabuk elemanları yazılımda mevcuttur. Mesh olarak Lineer veya parabolik seçenekleri vardır. Kabuk elemanlar, kalınlığın diğer yönlerdeki boyutlardan önemli ölçüde daha küçük olduğu ince yapıları modellemek için kullanılır. Örnegin saç parçaları et kalınlığı olan profiller gibi ….

quadrilateral ve triangular elemanların şekillerine bir bakalım

Yazılımda eleman tiplerine göre düğüm noktaları sayısı değişir. Üçgen ve dörtgen mesh elemanını iki farklı tipi vardır. bunlar : doğrusal(Linear) ve parabolik(Parabolic). Doğrusal üçgen elemanların üç düğümü varken, parabolik üçgen elemanların 6 düğümü vardır. Doğrusal dörtgen elemanların 4 düğümü varken parabolik dörtgenlerin 8 düğümü vardır. Düğüm noktaları iki farklı mesh yapısı için yukarıda resimde G noktaları olarak ifade edilmiştir. G1, G2, vb….

Serbestlik Derecesi

Kabuk elemanları, düzlem dışı dönme serbestlik derecesinde sertliğe dayalı bir serbestlik derecesi ile düğüm başına beş (5) serbestlik derecesini destekler. Kullanıcılar genellikle bu değeri değiştirmez, ancak model ağacındaki Parametreler altındaki K6ROT parametresinde gelişmiş bir değişiklik olarak yapılabilir. Bu rijitlik burada yalnızca bunun eleman için gerçek bir serbestlik derecesi olmadığını ve bu şekilde ele alınmaması gerektiğini belirtmek için bahsedilmiştir.

Ek olarak, model ağacındaki Parametreler altında SHELLRNODE parametresini AÇIK olarak ayarlayarak tam altı (6) serbestlik dereceli bir kabuk elemanı global olarak kullanılabilir. Yukarıda açıklanan değişiklikler ileri düzey kullanıcılar içindir ve kullanıcı ne yaptığını tam olarak bilmedikçe yapılmamalıdır.

Tüm kabuk elemanı sonuçları, eleman koordinat sistemindedir. Buna dikkat etmek önemlidir, çünkü yönlü bir gerilim isteniyorsa, kullanıcılar bir malzeme yönlendirmesi kullanarak öğenin x yönünün yönünü eşlemelidir. Varsayılan öğe x yönüdür, kabuk öğelerinin düğüm sırasını temel alır. Otomatik mesher “noktaları ardışık bir şekilde birleştirdiğinden”, eleman x-yönleri bir düzlem boyunca birçok farklı şekilde işaret edebilir.

Posted in Nastran, Sonlu elamanlar

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir