Eskiz ortamında ön ayarlamaları yapacağımız alandır
Constraint placement priority
Eskiz ortamında çizim yaparken programın otomatik geometrik sınırlamalarda hangi seçeneğin aktif olacağı seçilir. Parallel and perpendicular ve Horizontal and vertical olarak iki seçeneği vardır.
Varsayılan: Parallel and perpendicular
Parallel and perpendicular
Çizim yapılırken otomatik geometrik sınırlamalar (constraints) nesneler arasında diklik ve paralellik oluşturulması sağlanır.

Horizontal and vertical
Çizim yapılırken otomatik geometrik sınırlamalar (constraints) nesnelere atanan sınırlamalar sketch in X ve Y eksenlerine paralellik olarak oluşturulması sağlanır.

Overconstrained dimensions
Sketch te çizilen çizimler de ölçülendirme yaparken ölçülendirmesi gerek duyulmayan bir ölçülendirme verildiğinde ne yapılması gerektiği konusunda ayarlamalar yapılır.
Varsayılan: Warn of overconstrained condition
Apply driven dimension
Ölçülendirme esnasında overconstrait bir ölçülendirme yaptığımızda parametrik olmayan parantez içinde gösterilen ölçülendirmeyi (Driven Dimension) yapar. Resim de gösterildiği gibi kırmızı okla gösterilen yeri ölçülendirdiğimizde parametrik olmayan d3 ölçüsü uyarı vermeden yazılır.

Warn of overconstrained condition
Eğer bu seçenek işaretli ise o zaman biz eğer gereksiz veya bir çizimi tanımlayan ölçülerde çift ölçü verdiğimizde inventor bize uyarı mesajı verecektir. Uyarı mesajında verilen ölçünün başka bir ölçülendirme veya Constraint( tangent,paralel fix, vb..) nedeni ile gereksiz olduğu ve parametrik yapının buna izin vermediği belirtilecek ve size 2 seçenek sunacaktır. Bunlar Accept butonuna tıkladığınızda inventor verilen ölçüyü parametrik değil sadece görülmesi amaçlı (Driven dimension) olarak verecektir. Cancel butonu ise işlemden vazgeçtiğinizi belirtir.
Spline fit method
Spline oluşturulurken noktalar arasında geçişlerin düzenini ayarlar. 3 yöntem vardır.
Varsayılan: Standard
Standard
Bu yöntem noktalar arası geçişin yumuşak devamlılığını sağlar (G3 en az). A sınıf yüzeylerin oluşturulması için uygundur. ( A Class yüzeyler cok kaliteli yüzeylerdir örnek kullanım alanı Otomotiv, Beyaz Eşya gibi…)
AutoCAD
Bu metotta spline oluşturulurken Autocad in spline oluşturma metodunu kullanır (En az G2) A Sınıf yüzeylerin oluşturulması için uygun değildir.
Minimum Energy
Bu yöntem noktalar arası geçişin yumuşak devamlılığını sağlar (G3 en az) ve eğimlerin dağılımı iyidir. A sınıf yüzeylerin oluşturulması için uygundur. Bu spline oluşturma metodu seçili ise spline hesaplanması ve oluşturulması uzun zaman alır ve dosya kayıt ettiğimizde oluşan kayıt büyüklüğü artar. Yani daha büyük Mb larda dosyalarınız oluşur.
Not: Eğer splineları diğer iki yöntemle oluşturulmuş iseniz istediğin an spline sağ tuş yaparak o spline minumum energy çevrilmesini yapabilirsiniz.
Minimum Energy – Default Tension
Standard veya Autocad yöntemi ile oluşturulan bir 2 Boyutlu spline’nin Minumum energy çevrilmesinde spline nin serbestliğini veya gerginliğinin ayarlamasıdır. Çevirme işleminden sonra yine her zaman sağ tuş menüsünden Spline Tension’unu ayarlaması yapılabilir

Display
Sketch çizerken kordinat sistemi ve ızgaraların görünürlüğü ile ilgili işlemleri yapıldığı alandır. Check işareti kaldırılan eleman skecth çizim ortamında görünmeyecek gizlenecektir.
Grid lines
Izgara çizgilerinin görünürlüğünü ayarlar 2012 sürümüne kadar acık gelmekte 2013 versiyonundan sonraki versiyonlarda kapalıdır.
Varsayılan: 2012 ve üstü sürümlerde seçili değil
Minor grid lines
İkincil ızgara çizgilerinin görürlüğünü ayarlar eğer Grid lines kapalı ise bu seçenek açmanız bir şey değiştirmez.
Axes
Sketch düzlemi eksenlerinin görünürlüğünü sağlar.
Coordinate system indicator
Sketch düzleminin koordinat sistemini gösterir.
Display coincident constraints on creation
Çizim esnasında otomatik veya elle yapılan coincident constrainleri sarı nokta olarak gösterir. (Bu noktaları göstermesi bir anlamda birleşimleri görmenizi de sağlar.)
Constraint and DOF symbol scale
Serbestlik derecesi işaretleri ile yapmış olduğumuz contraint sembollerinin ölçek değeridir. 0,2 ile 5 arasında değer alabilir. Varsayılan değeri 1 dir
Heads-Up Display
Enable Heads-Up Display (HUD)

Head up özelliğini kullanıma açtığımızda sketch ortamında iken nesnelerin oluşturulması esnasında sayısal ve açısal ölçülerin girilerek çizilmesini sağlar. (Autocad te olduğu gibi). Nesneleri çizerken ekranda size sayısal ve açısal ölçü değerlerinin girilebilmesi için girdi kutucukları açılacaktır.

Heads-up etkinliklerini düzenlemek için heads-up settigns butonu tıklanır ve ayarlamaları yapabileceğiniz pencere açılacaktır.
Heads-Up Display Settings dialog
Enable Pointer Input
Eğer aktif yapılmış ise sketch ortamında herhangi bir elemen çizimine başlarken fare ikonunun yanında Kartezyen koordinatların (X ve Y değerleri) girişini yapabileceğiniz giriş kutucuklarını gösterecektir. Örneğin aşağıda resimde line komutuna tıkladığımızda bize fare ikonunu yanında X ve Y koordinatlarının değerini girebileceğimiz bilgi ve giriş kutucuklarını görebilirsiniz iki kutucuk arasında geçişleri Tap tuşu ile gerçekleştirebilirsiniz.

Pointer Input options
Nokta koordinatlarını belirlerken Kartezyen veya polar sistemi kullanmaya imkân sağlar
Cartesian Coordinates
Aktif yapılır ise nokta için koordinat girişlerinizi Kartezyen yöntemle yapılır.. Bu yöntemde eskiz nesnesi çizimine başlarken nokta koordinatlarının girişlerini eskiz orijin noktasına göre X ve Y değerlerini girerek yapılır. Varsayılan yöntemdir.
Polar Coordinates
Eğer Aktif ise sketch nesnesini çiminde başlarken başlangıç noktası değer Uzunluk (L) ve Açı (A) değerlerinin girilmesi ile belirlenir. L uzunluğunun başlangıç referansı eskiz Orijin noktasıdır X=0, Y=0
Enable Dimension Input where possible
Eğer aktif yapılmış ise sketch ortamında herhangi bir elemen çizimine başlarken fare ikonunun yanında Kartezyen koordinatların (X ve Y değerleri) veya polar koordinat değerlerinin girişini yapabileceğiniz giriş kutucuklarını gösterecektir.
Dimension Input options
Cartesian Coordinates
Eğer seçili ise Kartezyen koordinat sistemine göre X ve Y koordinatlarının deerlerini en son noktadan olan uzaklık değerlerini girebileceksiniz.
Polar Coordinates
Eğer işaretli ise çizim yaparken uzunluk değeri girişi için değer kutucukları açılır.
Persistent Dimensions
Create dimensions when inputting dimension value
Eğer işaretli ise yapılan çizim esnasında ölçü girişi yapılarak çizim yapılıyor ise çizim esnasında ölçülendirme işlemini otomatik yapılacaktır. 2015 versiyonunda bu menü içinde değil çizim ortamından ayarlanabilir.
Snap to Grid
Bu seçenek işaretli ise part veya Montaj dosyasının document setting ayarlarında sketch tabıda ayarlanan grid mesafesine göre Fare kursörümüz eskiz ortamında çizim yaparken ayarlanan değerlere tutarak cizim yapmamızı sağlayacaktır kursör kesik kesik atlayarak hareket eder. Grid mesafesini ayarlayacağınız Document settings ayarları aşağıda gösterilmiştir.
Varsayılan: Seçili değil

Autoproject edges during curve creation
Seçenek aktif ise çizim esnasında herhangi bir sketcth komutu çalışıyor iken kursor parçanın kenar çizgilerine veya köşelerine üzerinde iken farenin sol tuşu ile bu nesneleri tıkladığınızda otomotik olarak dokunulan nesneleri aktif eskiz Project geometri olacaktır.
Varsayılan: Seçili değil
Devam Edecek ….